TagTag pledge: Help us build secure and private social network

tagtag.com/riverlim-extra

GLOG - izvrsno za cirkulaciju  

Bobicasti plodovi gloga (Crataegus laevigata) cudnovati su bozji dar koji je priroda podarila coveku. Kada se propisno nacini ekstrakt od cvetova i lisca tesko je reci je li to zaista lek ili suplement? Tradicionalni preparat priprema se od zrelih plodova koje je dobro poznavao i koristio grcki narodni lekar Dioskorides jos u prvom stolecu proslog milenijuma. Cvetovi, lisce i zreli plodovi gloga sadrze bioflavonoidni kompleks koji je delotvorna materija kada je u pitanju srce i cirkulacija (1)  

Kako deluje?
Ekstrakt gloga vrlo povoljno deluje na srce i krvne sudove; poboljsava protok krvi kroz arterije (1,2) pojacava kontrakcije srcanog misica (2) te reducira produkciju angiotenzina II koji izaziva nepozeljno stezanje (kontrahiranje) krvnih sudova (3). Kad bi bilo samo to, bilo bi puno, ali takvo delovanje odmah poboljsava cirkulaciju na krajevima nogu i ruku, sta je problem narocito starijih osoba. Pored toga, ekstrakt gloga je blago sredstvo za snizavanje krvnog pritiska, iako u tome ne moze zameniti odgovarajuce lekove.
Brojna klinicka istrazivanja ekstrakta gloga su potvrdila izuzetno povoljno delovanje kod srcane kljenuti (4,5) pa se njegovo delovanje uporedjuje s diuretikom kaptoprilom koji je za takvo stanje standardni lek.. No bez obzira na vrlo povoljne ucinke kod srcane slabosti - nista bez lekara! Povoljni ucinci su postignuti i kod stabilizovane angine pektoris (7)  

Oblik, doziranje i sporedni ucinci:
Standardni ekstrakt gloga sadrzi 2,2% bioflavonoidnog kompleksa i od njega se pripremaju tablete ili kapsule. Lekari preporucuju 80-300 mg ekstrakta 2-3 puta dnevno (8). Tradicionalno pripremljeni preparat od plodova gloga se dozira 4-5 grama dnevno, a tinktura 4-5 ml 3 puta dnevno. Uzimanje traje 1-2 meseca i tada su ucinci optimalni.  

Glog je vrlo pouzdani preparat bez posebnih sporednih rezultata osim u slucajevima kada se istovremeno uzima vise preparata zajedno sta moze dovesti do interakcija.
...

Povratak na:
H O M E


Home Site Map my.TagTag

Terms of Use
TagTag.com