TagTag pledge: Help us build secure and private social network

tagtag.com/riverlim-extra

.
FAUST
(Covek koji je prodao dusu djavolu)

Simbol covekovih teznji ka fantasticnom, Faust je, prema legendi, sklopio pakt sa djavolom, ne bi li utazio svoju neogranicenu energiju usmerenu ka ostvarenju novih uzitaka.

Johan Faust, inspiracija mnogih pesnika i romanopisaca kao sto su Marlou, Gete i Tomas Man, nije samo lik iz legende i literature. Biografi govore da je rodjen negde oko 1480. godine u Kundlingenu, varosici drzave Virtenberg. Detinjstvo buduceg svemocnog carobnjaka, koji je odrastao u siromasnoj seljackoj porodici, obelezila je svojom jezovitom divljinom nemacka Crna Suma. Kada je napunio deset godina, Fausta su, pod pokroviteljstvom imucnog strica, poslali u poznatu teolosku skolu pri manastiru Ingolstat. Zivot u manastiru bio je surov, kaznjavanje svakodnevno, prema pedagoskim i didaktickim kriterijumima tog vremena, ali ucenik je sve istrpeo i opravdao poverenje, na veliku radost svojih roditelja. Po zavrsetku teoloske skole dobio je mogucnost da se upise na cuveni univerzitet u Hajdelbergu, i dalje uz pomoc svog strica.
Mladic se vec tada izdvajao izuzetnim intelektualnim sposobnostima usmerenim pre svega ka humanistickim naukama i alhemiji. Faust je ubrzo postao jedan od najvecih poznavalaca klasicne knjizevnosti i filozofije. Zadivljavala je njegova fenomenalna memorija - jednom prilikom je izjavio da bi, ako dela Aristotela i Platona budu unistena, mogao da ih izdiktira u pero od reci do reci.
U REGISTRU Hajdelberskog univerziteta stoji da je Georgius Sabelikus Faustus Junior, odnosno Johan Faust, na kraju studija promovisan kao prvi u rangu od sesnaest kandidata. S titulom profesora Faust privremeno boravi u Erfurtu gde predaje humanisticke nauke. Njegov boravak u ovom gradu registrovan je 1514. godine.
Od jednog trenutka, Faustov zivot postaje posvecen magiji, posle duzeg bavljenja alhemijom, sto je prema legendi postao pakt Fausta sa Satanom.
Negde oko 1521. godine Faust otvoreno poducava svoju demonsku nauku. Prema nekim izvorima on se interesovao za magiju jos od svoje sesnaeste godine. Faust je ziveo sa svojim famulusom (asistentom i slugom) Kristoferom Vagnerom i nekim zivotinjama koje je obozavao, medju kojima je bio i pas Prestidjar, olicenje demona. Kao i famulus Vagner, on se nije nikada odvajao od gazde. Jedan prijatelj doktora Fausta opisuje ga kao zivotinju ogromnih dimenzija za psa, dlake kratke i crne kao ugalj i uzarenih ociju koje nikada nisu ispustale posetioce iz vida. Vagner je sluzio Fausta u svemu, gotovo nikada ne odlazeci iz njegove blizine. Bio je sekretar i sluga, asistent i poverenik, pa i "djavolov ucenik". Pricalo se da je obican nitkov, kojeg je Faust primio sa ulice. Mozda. Jedno je sigurno - Faust ga je drzao uz sebe sve do svoje tragicne smrti, nacinivsi ga svojim jedinim naslednikom. Poverio mu je sve svoje uspomene i svoje tajne.
Po nekim svedocanstvima, Faust je sklopio pakt sa djavolom bas te 1521. godine. Jedne noci, na ivici sume, prizvao je uz pomoc magijskih reci Satanu. Zatim je to ponovio druge a zatim i trce noci. Posle treceg prizivanja, Satana, princ tmine, poslao mu je svog glasnika, Mefistofelesa. Mefistofeles mu porucuje da mora da preda i telo i dusu Satani i da napise pakt sopstvenom krvlju, u kojem ce se odreci svoje vere. Za uzvrat dobija natprirodne moci, Satana ce mu ispuniti svaku zelju. Ove natprirodne moci, udrdzene s Faustovim genijem ucinile su da postane najizdvojeniji covek svog vremena. Po legendi, na Faustovu zelju, Satana mu vraca mladost. Jedno od najcuvenijih dela svetske literature, Geteov Faust, govori o tome:

FAUST

Ulenjim li se ikada, spokojan,
Nek odmah meni bude kraj!
Zavedes li me ulagivanjem
Da budem sobom zadovoljan,
Obmanes li me ikada uzivanjem-
Poslednji nek mi tada svane dan!
Na opkladu te zovem!

MEFISTOFEL

Vazi!

FAUST

Dlan na dlan!
Trenutku ako kazem kad:
lep si! Bil hteo ostati?
U okove me baci tad,
rado cu tada propasti!
Nek jekne tada smrtnog zvona glas,
sluzenja Slobodan si svog.
Nek stane sat, kazaljka spadne u taj cas-
nek dodje kraj vremena mog!

Legenda se zavrsava jezivom smrcu Fausta. Jedne noci, posle uzasne buke u njegovoj sobi u koju niko nije imao pristupa, nalaze ga raskomadanog, otkinute glave i iscupane utrobe. Soba je bila oblivena krvlju. Nikada se nije saznalo da li mu je zivot oduzela ruka demona ili nekog od njegovih neprijatelja.
...

Povratak na:
Riverlim


Home Site Map my.TagTag

Terms of Use
TagTag.com